Réka

Mi nekem a Zöfi?
Miért bírom én a Zöfit?
Mit szeretnék én a Zöfitől?
Mi vagyok én a Zöfiben?


A Zöfi nekem pontosan azt az óriási űrt tölti be, amit eddig hihetetlenül hiányoltam: azt, hogy aktívan tehetek a környezetem megjobbításáért. Én. Tehetek. És mi az amiért nagyon sürgősen tenni kell? A ma legégetőbb problémái: a környezetvédelem, a saját élő környezetünk pusztításának és így önmagunk pusztításának megfékezése, illetve azok a társadalmi feszültségek és gyülölködések, amik személyes és társas környezetünket mérgezi meg. Ezek legfőképp az előítéletek és a feszültségekkel terhelt korlátoltság eredményei. Ezek pedig abból fakadnak, hogy nincs tér a szabad, pozitív légkörü, gondoskodó, kreatív és értelmes cselekvésre. Amitől az ember úgy alapvetően jól érzi magát. Nem azért cselekszi, mert valamilyen haszna származik belőle, hacsak az nem, hogy egy tetterős, szabad embernek érzi magát, és nem egy ketrecbe szorított, igát húzó "kisembernek".

A legjobb iskolákat kijárt embernek is kihullik egy idő után a fejéből az adathalmaz, de azt egy életre megtanulja, hogy a behódolással és a nem gondolkodással lehet megmaradni és előbbre jutni, és hogy az igazi kreativitás nem illik a rendszerbe; az meg hogy kezdeményezzen valamit, ami változást okozna a környezetében, az már egyenesen büncselekmény. Így nevelődnek az emberek szépen passzívvá, nem gondolkodóvá, elégedetlenségüket és frusztráltságukat csak panaszkodásba folytó, korlátolt, önsajnálkozó magyarokká. Az úgynevezett entellektüellek meg egy magasabb szinten, éles cinizmusukkal teszik tulajdonképpen ugyanezt.
Ez a tanult tehetetlenség. Ez az amit nem bírok elviselni. Talán azért, mert éltem több helyen hosszabb rövidebb ideig külföldön, és mert láttam, hogy ez nem mindenhol így normális. Talán mert szerintem a kreativitás, a szabad alkotó erő, és az aktivitás pont azok, amik éltetik az embert. Na és itt jön a felelősség kérdése is. Annak a felismerése, hogy nem lehet azzal takaródzni, hogy te csak a rendszer része vagy. Ezek kölcsönösen egymást feltételező gondolatok:: az, hogy tehetsz valamit, és képes lehetsz megváltoztatni valamit, és az, hogy felelős vagy mindazért amit teszel vagy mondasz. Éppúgy ahogy értéke, súlya is van mindannak amit cselekszel.
Így merülnek fel a következő alapszintü kérdések: Elégedett vagy-e a környezeteddel? Azzal a levegővel, amit szívsz? Azzal a zajjal amivel együtt élsz? ...stb. És ezek még csak a fizikai környezetedre vonatkozó kérdések.
A Zöfi azért Jolly Joker, mert a környezetvédelmet hangsúlyosan fontosnak tartja, de túllép ezen. Alapelve, hogy a sokszínüség, a szabadság és a kreativitás egymásból következő fogalmak. A Biodiverzitáson túl óriási kincs a kulturális, gondolkodásbeli sokféleség is - a tolerancia nem azt jelenti, hogy összeszorított szájjal megtürjük egymás hülyeségeit, hanem azt a hatalmas lehetőséget, hogy a sokféleségben kinyíljon a világ. Nem egy leereszkedő elviselés, vagy egy álszent testvériség. Egyszerűen sokkal jobban megérted a világot, minél több szemszögből látod. ....blablabla..........
Mit is csinál akkor a Zöfi, és ebben én hogyan is veszek részt?

A Zöfi egy olyan kis csapat, akik kreatívak, tenni akarnak és tesznek is. Meg buliznak is rendesen, enélkül nem érdekelnének:)))))
Én: akciók szervezése, Via Pacis által nemzetközi ifjúsági szervezetekkel kapcsolat, networking - külső, belső
amit a jövőben szeretnék: először is összeszedni a kis csapatot, és tisztázni ki mit akar, és összeszőni ezeket az értékes kedves embereket, és segíteni az egészet összetartani, hogy szuperül tudjunk együttműködni - (=belső networking) aztán bármilyen nagy kampányban, akcióban szívesen vállalok koordináló szerepet. Szívesen hozom össze a Zöfit többféle (nemcsak zöld) küldöldi szervezettel. A legál squat - közösségi ház - egyik álmaim projektje:...


Miháltz Réka
-----------------------------
rekam kukac zofi.hu