Ehető Kertek

Grundtvig?! Nem, nem a tévémárka (ami egyébként Grundig, a szerk.), hanem egy kedves dán bácsi, akiről elnevezték az élethosszig tartó tanulás programját az Európai Unióban. És hogy mit is mondott ez az északi ember százötven éve, amit az EU büszkén a mellére tűzött? Hogy a tanulás legyen elérhető az élet minden szakaszában, valamint legyünk aktív szereplői a társadalomnak, fejlesszük személyiségünket és a kultúrát.

Ennek szellemében született meg a Food for Garden Edible (helyesen így hangzana: Food in Edible Garden, de a szlovén partner kapott a rövidítés (FIGEfüge) adta alkalmon és megviccelte az angol nyelvet). Mi magyarul Ehető kerteknek becézzük ezt a projektet, melyet 2011 szeptemberétől 2013 augusztusáig fogunk vezetni. Ahogy a címből is ordít, ételekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel foglalkozunk, egy kicsit persze tágabb skálán: a kert mellett a kertész van a porondon, jobban mondva viszonyunk az élelmiszerekhez, viszonyunk a környezethez, egymáshoz...

Hogy is működik ez az ír farmokon? A német ökofaluban? A francia biogazdaságban? Az angol kisvárosban? Vagy netán szomszédainknál, a szlovén legelőkön? Hát ezt fogjuk ez alatt a két év alatt kideríteni, tőlük fogunk tanulni, őket fogjuk meglátogatni, hogy aztán a magunkba szívott tudást itthon kamatoztassuk, lefordítsuk a jó gyakorlatokat magyarra és zöldítsük, gyógyítsuk egymást és környezetünket.

NÉHÁNY FÉNYKÉP A PROJECTINDÍTÓ ESTÜNKRŐL a Facebookon.


Iratkozz fel az Ehető kerteket! Hírlevelélre az alábbi linken, amiben beszámolunk nemcsak a project keretében tett utakról, tapasztalatokról, hanem kapcsolódó programokról, kertészkedési tudással tűzdelve (kb 1-2 havonta 1 email):

http://eepurl.com/uWmQH