HofMedewege német ökofalu beszámoló 1. Feid Judit


Önkénteseink beszámolói a németországi HofMedewege ökofaluba tett Grundtvig tanulmányútról: 

Feid Judit beszámolója 

Az EU Egész életen át tartó tanulás programjába tartozó, felnőttoktatással foglalkozó  Grundtvig alprogram keretében és támogatásával látogattunk el a németországi Medewege ökofaluba, hogy részt vegyünk a  Food For Garden Edible/ Ehető kertek! nevű nemzetközi  projektben. Rajtunk kívül még Németország, Anglia, Írország és Szlovénia csatlakozott a programhoz.  A projekt négy tanulmányútból áll, és ez volt az első.

Magyarországról öten indultunk útnak. Mindannyiunk szívügye a fenntartható mezőgazdaság, az ökofalu szervezés, az egészséges élelmiszertermelés, a környezettudatos életformák lehetőségei. Más-más szemszögből, és tervekkel, de egyforma lelkesedéssel és kíváncsisággal szálltunk vonatra,  hogy megismerhessünk  új megoldásokat ezekre a témákra, hogy ötleteket, tapasztalatokat gyűjtsünk,  és hogy a látottakat-hallottakat hazahozzuk, elmondjuk nektek, és segítsük hasonló tervek megvalósulását. Végülis ezért lettünk kiválasztva erre az útra.

Június 6.-án, este indultunk a Keleti pályaudvarról. Éjszakai vonatozás után, másnap reggel érkeztünk meg Berlinbe. Itt megnéztük a Princessinengarten nevű közösségi kertet, ami 2009-ben jött létre egy kihasználatlan, parlagon hagyott területen több száz környékbeli, barát, és érdeklődő közreműködésével. Mára azon túl, hogy helyi bioélelmiszert termelnek, egy új városi életformát teremtettek meg. A budapesti kezdeményezések miatt kifejezetten jó volt látni egy több éves kertet, ahol sikerült megvalósítani az eredeti elképzeléseket, és a hely betölti a neki szánt szerepet.  Többek között arról is meséltek, hogy ez egy mobil kert, mivel a várostól bérlik a területet és évenként meg kell újítani a szerződést, ezért úgy vannak berendezkedve, hogy viszonylag rövid időn belül el tudjanak költözni, ha nem hosszabbítják meg a szerződésüket.

Délután érkeztünk meg úti célunkhoz a Medewege Hofhoz, ami egy Schwerin nevű tóparti kisváros szélén van.  A többi ország résztvevői is sorra befutottak.    Szállásunk egy igazi ökohippi  indiánsátor volt, amiben még tüzet is lehetett rakni.

Másnap reggel kezdődött a szeminárium. Megismerkedtünk az ökofalu történetével, működésével, majd végigvezettek minket a farmon.

Az ökofalu története egy Waldorf óvoda megalapításával kezdődött 1991-ben. Majd egy Waldorf iskola létrehozása köré szerveződött az ökofalu kezdeti lakossága. Végül az iskola a városban épült fel. Erre a területre viszont az elmúlt 20 év alatt egyre többen költöztek ki és fokozatosan virágzó, jól működő  biogazdasággá fejlődött. Ma 14 család él itt. 35 felnőtt és 33 gyerek.  A földterület  természeti értékei miatt védelem alatt áll, ezért  a környezetet egyáltalán nem szennyező gazdálkodási forma fontos. Itt máshogy nem is lehetne.

Biodinamikus gazdálkodás folytatnak több mint 200 Ha-on.  A földeken termesztenek burgonyát, paradicsomot, karalábét, hagymát, céklát, káposztát és kerti virágokat. Nagy gabonaföldjeik vannak, mert az egyik fő profiljuk a gabona helyben történő feldolgozása. Magtár, malom, és péküzem van a gazdaságban. Nagy tételben állítanak elő pékárut, amit a helyi boltban és a városban adnak el.

A másik fő profil a gyümölcs, pontosabban almatermesztés és feldolgozás. 14 Ha-on vannak gyümölcsfáik: több almafajta, birsalma, és körte. Az évek alatt kifejlesztettek különböző almafajták bizonyos arányú keverékéből, több bolti forgalomban lévő bioalmalevet. A szüret és a préselés között maximum három nap telik el.

Állatokat is tartanak, természetesen nagyon „emberséges” körülmények között.  Van egy nagy mobil baromfiudvaruk, amit folyamatosan költöztetnek mindig friss füves területekre.

Szarvasmarhák és juhok legelnek a réteken.

A tojást, a tejet, a húst, a gyapjút is helyben dolgozzák fel vagy a városban adják el.

Van egy lovarda is, ahol gyerekek és felnőttek barátkozhatnak lovakkal, tanulhatnak meg lovagolni, valamint vannak speciális lovas terápiás foglalkozások is.

Van egy helyi alapanyagokat felhasználó kávézó/bisztró, ami a közösségi élet gyűjtőpontja. Rendszeresen szerveznek ide kulturális programokat. Mi is itt ebédeltünk, és volt a gyülekezőhely. Sokan kijárnak a városból is kisgyerekekkel, mert van mellette egy nagy játszótér, és amíg a gyerekek játszanak a szülők kávéznak, sütiznek.

A Medewege Hof  szerves része a város gazdasági, kulturális életének.  Az itt lakók pedig egy természetközeli, nyugodt, egyáltalán nem elzárt, hanem nyitott és teljes életet tudnak élni.

A három nap alatt beleláttunk a ökofalu működésébe, életébe és a  workshop keretében mindenki elmondhatta meglátásait, ötleteit.  Inspiráló volt együtt lenni olyan emberekkel, akik hasonló módon gondolkodnak, de különböző szemszögből látják a gyakorlati megvalósítás feladatait, problémáit, menetét.

 „De jó lenne, ha akadna ilyen Magyarországon is!” érzéssel  jöttünk haza. És mi azon leszünk.  (Feid Judit)