Ökofeszt

 

ÖKOFESZT
Lehet más a politika!
2005. április 15-16., péntek-szombat


Idióta.
Így hívták a régi görögök azt, aki szabad ember létére nem folyt bele aközösség ügyeibe. A közösség ügyeit politikának hívták. Idióta volt az,aki nem politizált.

Ma ezzel szemben idióta az, aki politizál. De nem azt azembert értik alatta, aki részt vesz a közösséggel kapcsolatosdöntésekben, hanem azt, aki a jelenlegi pártokkal foglalkozik. Azzal,hogy "megint mit hazudott" valamelyik párt, és "mennyit loptak azokodafent".

Közben békés egyetértés látszik a pártok közt abban, hogy addig jó,amíg az emberek elhiszik nekik, hogy a politika semmi más, mintpártpolitika, az a sárdobálás, és lufi-politizálás amit ők művelnek.Békés egyetértés van köztük abban, hogy az állampolgári aktivitáslegjobb, ha nem terjed túl a négyévenkénti választásokon - köztük.

Tényleg ennyi lenne a politika?
Akkor miért van az, hogymégis több tízezer ember tüntetett Budapesten az iraki háború ellen2003-ban? Hogy a Zengő alatt élő falusiak, félretéve munkájukat ahegyre siettek 2004-ben, hogy fákat öleljenek át és dacoljanak abiztonsági emberekkel? Hogy mégis vannak városlakók akik küzdenekpolgármesterrel, befektetőkkel, amikor rombolni kezdik városukműemlékeit? Hogy vidéki emberek szabadidejükben illegálisszemétlerakókat számolnak fel? Hogy fiatalok saját pénzükből ételtosztanak, egyetemi tanárok családok kilakoltatását akadályozzák megtélvíz idején?

Miért van az utóbbi években egyre több ilyen szerveződés, akció? Miértadják egyre könnyebben "bal és jobb oldali" közszereplők aláírásukatközös politikai kezdeményezésekhez egy-egy jó ügyért?

Tényleg csak nemet tudnak mondani? Tényleg távol áll tőlük aszakértelem? Tényleg nincs kipróbált alternatívájuk? Tényleg a másikpárt szekértolói? Tényleg a fejlődés kerékkötői?

Ökofeszt - Lehet más a politka!
Ezen a néven rendezünk április közepén Budapesten kétnapos fesztiváltkoncertekkel, filmevetítésekkel, gyerek-programokkal. Előadásokat,beszélgetéseket és műhelyeket szervezünk arról, hogy lehet-e más amédia, a rend-védelem, a demokrácia, a jogvédelem, a gazdaság, amunkahely, a fogyasztás, a közösségi tér.

Közben talán kiderül, hogy van-e kapcsolat a sokféle téma, éslett-e kapcsolat a szakértők és érdeklődők között. Milyen elméletekmentén tartozhat össze utcai akció, bevásárlás és parlamenti lobbizás?A rendszerváltástól a klímaváltozásig - és vissza? Mi az a színes kép,amivé mindez összeáll? Van-e a fához láncolásnak filozófiája?

Ha meg tudjuk beszélni milyen is a fenntartható vidék és az élhetőváros, akkor ez azt jelenti, hogy meg tudunk egyezni a szépről, és ajóról. Lehet, hogy a politika a mi ügyünk, és a politikusok mi vagyunk?


ÖKOFESZT
Lehet más a politika!* Előadások * Beszélgetések * Műhelyek *
Koncertek * Filmvetítések *
Gyerekprogramok * Fair trade kávézó *Gödör Klub, Erzsébet tér


A koncertek programja:

Április 15. péntek

Kezdés: 21.45
Kaukázus
Besh o Drom
Fakutya táncház

Április 16. szombat

Kezdés: 21.00
Szex Light Kór
Tanu Tuva
Egy Kiss Erzsi Zene
Dj Cyborg Templarwww.okofeszt.net
Az Ökofeszt honlapja. Folyamatosan bővül!

Ökofeszt - ki az idióta?
cikk a NOL-on